Potgrond

Een tuin aanplanten begint bij de juiste bodem. Je wilt natuurlijk dat jouw planten goed gaan groeien en bloeien, maar hoe pak je dat aan? Met de juiste potgrond geef je nieuwe planten een goede start en bestaande planten bij her plaatsing de juiste bodem om de wortels te laten groeien en aan te sterken. Er zijn tal van mogelijkheden en voor ieder type plant is er wel een passende grond te vinden. Van universele en langwerkende potgrond tot specifieke potgronden zoals cactus-, buxus– en rozengrond. Kies en koop bij Plantenzand.nl de potgrond voor jouw!

Filters

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Waarom potgrond?

Je gebruikt potgrond of aanplantgrond als je nieuwe planten poot of ‘oude’ planten her poot. Potgrond is namelijk speciaal samengestelde aarde en biedt een ideale omgeving voor de wortelontwikkeling van planten en bomen. Potgrond heeft verschillende functies:

  1. Voedingsstoffen: Potgrond bevat vaak een mix van organische materialen, zoals compost en turf, die essentiële voedingsstoffen leveren voor de groei van planten.
  2. Structuur en beluchting: De textuur van potgrond zorgt voor een goede balans tussen lucht en water rond de wortels, wat belangrijk is voor gezonde wortelontwikkeling en plantengroei.
  3. Waterretentie en drainage: Potgrond is ontworpen om water vast te houden en tegelijkertijd overtollig water af te voeren, waardoor wortelrot wordt voorkomen en planten niet uitdrogen.
  4. Zuurtegraad (pH): De pH-waarde van potgrond is vaak geoptimaliseerd voor de meeste planten, wat helpt om de opname van voedingsstoffen te verbeteren.

Wat doen bodemverbeteraars?

Niet elke grond is meteen geschikt om planten in te zetten. Soms bevat de grond te veel klei, waardoor planten moeilijker wortelen. Of misschien is de grond te zanderig. Voor elke grond zijn geschikte bodemverbeteraars te vinden. Deze producten zorgen ervoor dat de grond luchtiger wordt, zodat de wortels beter zuurstof kunnen opnemen. Ook kan op deze manier het water beter worden vastgehouden en opgenomen.

Waarvoor bemesting

Goede bemesting is essentieel als je wilt zorgen voor mooie en gezonde planten in jouw tuin. Met de juiste bemesting zorg je voor voldoende (extra) voedingsstoffen, gunstige voorwaarden voor planten om te groeien en een mooie opbrengst van jouw moestuin. Hoe beter je jouw planten verzorgt, hoe meer je van ze kunt genieten.

Wanneer gebruik je wat?

  1. Potgrond gebruik je wanneer je een plant plaatst. Denk hierbij aan ‘nieuwe’ planten voor jouw tuin, maar ook oude die je op een nieuwe plek poot. Het zorgt voornamelijk dat de plant snel settelt en zijn wortelen goed ontwikkeld.
  2. Bemesting gebruik je om nog meer uit je tuin te krijgen. Van een nog groenere en sterke gazon tot een mooiere bloei van je bloemen tot een grotere opbrengst van je moestuin.
  3. Bodemverbeteraars gebruik je wanneer je bodem niet meer gezond is of geschikt is voor je (nieuwe) planten. Soms moet je het gebruiken voordat je nieuwe planten plaats. Je zorgt dan dat de bodem geschikt wordt voor de nieuwe plant zodat deze zich goed kan ontwikkelen en niet afsterft. Soms gebruik je het bij een bestaande tuin. Veel planten groeien niet meer goed of beginnen af te sterven, je wil de bodem weer voedingsrijk maken en verbeteren.

Advies nodig of heb je vragen?

Advies nodig bij de aanschaf van bodemverbeteraars? Of weet je niet of je eigenlijk wel een bodemverbeteraar nodig hebt? Wij helpen je graag met al je vragen. Neem dan gerust contact op met ons! Wij denken graag met je mee!