Stamrozen

Stamrozen zijn struikrozen of treurrozen die gekweekt zijn op een stam(metje) van ongeveer 60 tot 160 cm hoog. Een groot voordeel van een stamroos is dat de prachtige bloem hoger boven de grond wordt getild, waardoor op de grond meer ruimte over blijft. Een mooie toepassing hiervan is dat je nu op de grond andere mooie lage planten kunt poten. Hierdoor heb je nog meer groen, op hetzelfde stukje. De mooiste stamrozen kopen? Van mooie Bonica 82 tot Leonardo da Vinci stamrozen, bij Plantenzand.nl ben je bij het juiste adres.

Filters

Toont alle 11 resultaten

Stamrozen

Een stamroos is een struikroos of een treurroos die op een stammetje is gekweekt. Treurrozen zijn eigenlijk op stam geënte klimrozen waarvan de buigzame takken sierlijk overhangen. Goede stam- en treurrozen hebben meestal twee of drie entplekken (oculaties) bovenaan de stam. Dat geeft een mooi vertakte kroon.

Voor de op stam geënte struikrozen kunnen zowel grootbloemige rozen als trosrozen worden gebruikt. Treurrozen zijn altijd trosrozen. Voor grootbloemige struikstamrozen is de stamhoogte meestal 1 m, voor struiktrosrozen vaker 80 cm, maar ook halfstamrozen (60 cm) komen voor.

Treurrozen staan dikwijls op een stam van 120 cm of meer. Die hoogte is nodig om de takken voldoende ruimte te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe duurder. De snoei van struikstamrozen is hetzelfde als van ‘gewone’ struikrozen. Treurrozen moet u net zo snoeien als klimrozen.

Voordeel van stamrozen

Een groot voordeel van stamrozen is dat de bloemen als het ware boven de grond zijn uitgetild, waardoor er nog van alles onder kan groeien. Een prachtige toepassing is een combinatie met lagere vaste planten onder de stamroos.

Winterse bescherming

Stamrozen zijn vorstgevoelig op de oculatieplekken. Eén daarvan zit bij de aanhechting van de takken. Daarom moet de kroon van stamrozen ’s winters worden beschermd. Dat kan door stro of sparrentakken rond de oculatieplek aan te brengen of ook wel door een zwarte plastic zak over de kroon te trekken.